Livat i köket

Blogg om livet i köket. Delar recept, tips och funderingar om mat, bak och såväl ädla som mindre ädla drycker

Kubbe

Kategori: Irak / Iran, Ris

 
 

Gick en längre utbildning under en period och träffade där en, numera god vän, från Irak. Han bjöd på nån sorts T-fat med fyllning av köttfärs som han kallade Kubbe. Gott så in i fasiken ...

Har försökt göra dessa och när jag till slut lyckades frågade han mig vem som gjort dem åt mig då han tyckte de var helt perfekta. Smickrande på nåt sätt.

Vad det handlar om är egentligen friterade risbollar med fyllning som kan varieras i det oändliga liksom formen på själva kubben. Jag brukar göra dem som T-fat men de kan lika väl göras runda små eller stora. Finns ingen regel.

Det jag hört är att tjockleken på risskalet visar vilken skicklighet man besitter. Ju tunnare desto skickligare. 

Ris ska man som sagt ha som täcke. Jag använder Jasminris eftersom det binder bra. 

Fyllningen är som sagt valfri. En kryddig köttfärsröra är min favorit men det är som sagt valfritt

Så här brukar jag göra riset

Ingredienser

5 dl jasminris
1 stor tärnad potatis
1 msk salt
1 nypa gurkmeja
1 nypa spiskummin

 

Riset ska sköljas ordentligt. Gör det i ett durkslag och låt riset stå i kallt vatten en halvtimme. Gör små tärningar av potatisen.
Häll av vattnet från riset och lägg potatistärningarna och riset tillsammans med gurkmeja och salt i en kastrull. Fyll med vatten nån cm över riset. Rör om och låt koka upp. 
Koka på låg värme tills vattnet är borta. Då ska spiskumminen i och det hela avslutas med att du mixat (mixer eller med handkraft) tills du har en jämn deg.

Låt det svalna

Så ska det bli en kubbe

Jobba men fuktiga händer. En bunke att doppa händerna i eller nåt

  1. Ta en lagom mängd deg och rulla till en boll som du plattar ut i handflatan.
  2. Lägg typ en matske fyllning och vik upp och tryck ihop kanterna runt om. Se till att den är väl tillsluten och forma sedan till en platt boll. Lägg på plastfolie.
  3. När alla kubbarna är färdigrullade friterar du dem på båda sidor i mycket olja i en het stekpanna.  Lägg sedan upp dem på papper där oljan får rinna av. Tänk på att inte lägga för många i stekpannan på en gång. Då blir oljan kall