Livat i köket

Blogg om livet i köket. Delar recept, tips och funderingar om mat, bak och såväl ädla som mindre ädla drycker

Lax i ugn

Kategori: Billigt, Fisk

 
 
 
 
Fisk är fantastiskt gott, lätt att tillaga och många gånger skamlöst billigt..
Köpte häromdagen en hel laxsida för 69kr/kilo. Vägde 1,8 kg så det blev middag för tre och ändå halva sidan över som jag bestämde mig för att grava. Gravad lax är lätt att göra och ändå ofattbart dyrt att köpa. Why ??
 
Så här gjorde jag med den bit som blev till middag i alla fall
 
Ingredienser  (3 portioner)
750gr Laxfile delat i tre bitar
0,5 kg broccoli
4-5 morötter - skalade och skivade
2 msk flytande honung
1 msk rörsocker
1 msk sesamfrön
 
Gör så här
Beroende på vilket tuggmotstånd man vill ha i grönsakerna kan man välja att förkoka eller inte förkoka 3-5 minuter i lättsaltat vatten. Jag gillar tuggmotståndet så jag kör dem direkti  ugnen utan förbehandling. Men det är ju en smaksak som sagt.
 
Lägg upp grönsakerna som en bädd i en ugnsfast form
Skär upp laxen i lika stora delar och låt skinnet vara kvar
Lägg laxbitarna ovanpå grönsakerna
Blanda honung, socker och sesamfrön. Låt sockret lösa sig i blandningen
Bred honungsblandningen över laxbitarna
 
In i ugnen 150-175 grader i 15-20 minuter 
Klart - Servera laxen på en bädd av grönsaker - Ät !!
 
 
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: