Langos
Kategori: Langos

Langos är en ungersk rätt jag för första gången åt på en festival i Piteå och jag var såld. Fantastiskt fett, i det närmaste omöjligt att äta utan att solka ned såväl skjorta som byxor, hjärtinfart är nästan en garanti men det är helt underbart gott!
Langos är friterade potatisbröd som kan toppas med det mesta man tycker är gott, men min favorit är att först pensla bröden vitlöksolja och toppa med gräddfil, rödlök, räkor i mängder och till sist riven västerbottensost som toppas med äkta sikrom. (det funkar med vanlig stenbitsrom också då sikrommen inte direkt är den billigaste ingrediensen. Men mitt val brukar då vara att helt avstå rommen)
Gör degen klar och servera direkt efter fritering. Imponerar garanterat
Så här gör man ...
Deg:
3 dl ljummetvatten
1 st stor kokt potatis
7 dl vetemjöl (gärna Vetemjöl special)
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakning olja till fritering
Vitlöksolja
4 st stora vitlöksklyftor
1 dl olja
Topping
3 dl gräddfil
1 st rödlök
100 gram sikrom (eller stenbitsrom)
Gör så här:
1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Riv den kokta potatisen fint.
3. Blanda mjöl och salt med potatis som du river på finaste sidan på rivjärnet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät och ganska lös deg.
Låt sedan degen jäsa i 40 minuter under duk
4. ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden i 10 minuter.
5. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera bröden. ( för att veta att oljan är tillräckligt varm kan du göra bröd testet, ta en bröd bit och lägg i, blir den ljusbrun efter en liten stund är oljan perfekt!) Lägg i langosen i oljan och fritera 4 minuter på varje sida om dom är stora, är langosen mindre räcker det med 3 minuter per sida. De ska vara gyllenbruna
6. Låt som sedan svalna på galler med hushållspapper under.
7. Rör ihop pressad vitlök med oljan och pensla langosarna med blandningen. Servara sedan med gräddfil, finhackad rödlök, räkor, västerbottensost och en klick sikrom.