Det finns lite varianter att välja på om man vill ha en majonnäs. De ameriaknska är lite mindre syrliga och saltare än de klassiskt svenska.Jag gillar syrlighet men oaktat vilket är hemmagjort alltid godast. Den här är ett mellanting ...
När man ska göra majonnäs är det viktigt att ingredienserna är rumstempererade då det handlar om vätskor som normalt inte gärna blandar sig. När ingredienserna är rumstempererade underlättas den så kallade emusionen där dessa, under vissa förutsättningar, trots allt gör så.Ingredienserna bör man alltså se till att i god tid plocka fram ur kylen och låta vara i rumstemperatur.
Ingredienser
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 tsk Senapspulver (ex Colmans )
1 tsk vatten
2,5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 krm strösocker
Gör så här:
Blanda vatten, senapspulver, vinäger, salt, socker och cayennepeppar i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa ihop ordentligt. Kör med en elvisp på hög fart och tillsätt olja i en tunn stråle eller låt den droppa ned, samtidigt som du vispar. När det hela binder och börjar tjockna kan du hälla i olja snabbare.
Vispa och häll tills all olja är slut.