Livat i köket

Blogg om livet i köket. Delar recept, tips och funderingar om mat, bak och såväl ädla som mindre ädla drycker

Räk- och laxrulle

Kategori: Fisk, Mat till fest, Skaldjur

 
 
 
Fantastiskt god och matig rulle gjord av en variant på pannkakssmet. Fylld med lax och räkor blir den perfekt bjudmat serverad exempelvis tillsammans med en grönsallad. Borde fungera utmärkt även med annat innehåll. Tänker mig exempelvis en kryddig köttfärsröra ...


Degen:
125 g smör som du smälter
2,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
4 ägg
 
Vispa ihop allt utom äggen i en panna
Koka upp snabbt samtidigt som du rör i smeten tills den förvandlas till en tjock deg.
Ta av och låt svalna och vispa därefter ned ett ägg i taget.
 
Täck bottnen på en långpanna med bakplåtspapper
Häll ut degen/smeten på pappret och fördela så det blir jämnt ut i kanterna
Grädda i ugn på 175 grader i ca 15 minuter
(Obs! öppna inte ugnsluckan under gräddningen.)
Ta ut allt och låt svalna!
 
Fyllningen:
2 dl grädde
1 dl majonnäs
1 dl hackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
300-400 gram skalade räkor (gärna handskalade)
150 gram gravad lax (skiva och hacka)
4 ägg (kokta och hackade)
 
Vispa först grädden mediumhård och rör därefter ned majonnäsen
Vänd ner kryddorna, dillen, räkor, lax och ägg
 
Bred ut fyllningen på den nu svala pannkakan
Rulla ihop som en rulltårta i bakplåtspappret
Lägg rullen i kylen och låt den ligga nån timme. Skär sedan upp den i skivor innan servering.Jag brukar göra 10 skivor och beräknar 2 bitar per person.
 
Kommentera inlägget här: